Mitä äitiysfysioterapia on?

Äitiysfysioterapiassa keskitytään raskauden ja synnytyksen tuomien muutosten enneltaehkäisemiseen ja kuntoutukseen. Fysioterapian tavoitteena on huolehtia äidin terveydestä ja hyvinvoinnista läpi raskauden ja auttaa äitiä palautumaan synnytyksestä turvallisesti ja tehokkaasti, tutkittuun tietoon pohjautuen. Lähestymistapa on aina yksilöllinen ja terapia suunnitellaan huolellisesti asiakkaan omat resurssit, tavoitteet ja toiveet huomioiden.

Raskauden myötä keskivartalon lihakset ja sidekudokset joutuvat kovalle venytykselle ja niiden palautumisen tukeminen sekä kuntoutus voivat olla yksi äitiysfysioterapian tavoitteista. Mahdollisen vatsalihasten erkauman lisäksi myös lantionpohjan toimintahäiriöiden kartoitus ja kuntoutus ovat keskeisiä. Kivun hoito ja ennaltaehkäisy on oleellinen osa äitiysfysioterapiaa, mutta vaivattomassakin raskaudessa muutuvan kehon hallinta ja turvallinen liikunta raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen, ovat kysymyksiä joihin moni synnyttävä nainen toivoo fysioterapeutin opastusta. Fysioterapeutilta voi saada vinkkejä ja tukea kehon rentouttamiseen synnytykseen valmistautumisessa ja synnytyksen aikana, opastusta arpikudoskäsittelyyn ja lapsenhoidon ergonomiaan.

Miten fysioterapia auttaa?

Päivittäisten harjoitteiden avulla voit tukea omaa jaksamista vauva-arjessa ja ennaltaehkäistä selän ja niska-hartiaseudun vaivoja sekä vahvistaa keskivartaloa. Äitiysfysioterapian voit aloittaa jo raskauden aikana tai heti synnytyksen jälkeen tai vaikka paljon myöhemmin, kun liikunta-asiat alkavat tuntumaan ajankohtaiselta ja kaipaat tukea ja neuvontaa. Päivittäinen harjoittelu voi alkuun olla lantionpohjan tunnistamisliikkeitä ja keskivartalon hallintatreeniä sekä mahdollisuuksien mukaan kestävyysliikunta esim. kävelylenkkejä hyvässä ryhdissä. Dynaamiset harjoitteet edistävät vatsan sidekudosten ja lihasten kiinteytystä. Staattiset harjoitteet joissa asentoa ylläpidetään mahdollisimman pitkään auttavat voimistamaan syviä vatsalihaksia ja kaventamaan vyötäröä.

Tutkimisen ja harjoittelun tukena voidaan käyttää apuna lihasaktiivisuusmittareita: ihoon liimattavat pinta-emg-elektrodit vatsalihasten aktivaation tunnistamisen tukena tai lantionpohjan lihasten emg-vaginaalielektrodilla sekä sähköstimulaatiota lihasten herättelyyn.

Äitiysfysioterapiaa on tarjolla Helsingin ja Espoon toimipisteissämme.

Ps. Lapsenhoidon järjestäminen voi olla pienen lapsen äidille haastavaa. Voit ottaa lapsen hyvin mukaankin halutessasi.